Oč jde?

Jedná se o tři dny plné dobrovolnických aktivit, které se v ČR konají již po sedmé. Kdykoliv během těchto 72 hodin (11. – 14. října 2018) a zároveň jakkoliv dlouho se dobrovolníci po celém Česku pustí do aktivit, které pomohou druhým, přírodě, či jejich okolí.

Například lze vymyslet úklidovou akci, zazpívat seniorům, či natřít autobusovou zastávku. Může jít o vztahy v rodině, ve farnosti nebo v celé vesnici či městě. Můžete se do akce pustit sami, nebo zmobilizovat větší skupinu lidí. Fantazii ohledně dobrovolnických činností se naprosto nekladou meze! Cílem je ukázat si, že mnohé věci opravdu lze změnit k lepšímu – a že občas stačí velmi málo.

Jak to funguje?

Projekty budou probíhat po celém Česku od čtvrtka 11. října 2018 od 12:00 do neděle 14. října 2018 do 12:00. Projekty mohou být libovolně dlouhé. Může se tedy jednat jen o několikahodinovou aktivitu, či o třídenní maratón dobrovolnických pra­cí.

Na internetových stránkách 72 hodin.cz je k dispozici seznam už vyhlášených projektů, ke kterým je možné se připojit; stejně tak je možné do seznamu přihlásit váš projekt. Zde jsou pak další užitečné informace k samotnému fungování a koordinaci. 

Pixabay/CC0 Creative Commons

Kdo za tím stojí?

V České republice 72 hodin pořádá Česká rada dětí a mládeže. Kromě ČRDM se do projektu přidá také mnoho dětských a mládežnických organizací, škol i neformálních skupin dobrovolníků a mezi nimi také vy! V minulém roce se do projektu zapojilo téměř 30 tisíc dobrovolníků v 624 projektech! Inspiraci mezi nimi pro vlastní činnost můžete najít v archivech jednotlivých ročníků: www.72hodin.cz/2013www.72hodin.cz/2014, www.72hodin.cz/2015, www.72hodin.cz/2016, www.72hodin.cz/2017

Jak na 72 hodin dobrovolnictví na Signálech?

Také tým Signálů vybízí svoje uživatele k zapojení se. Máte nápad na dobrou věc, který třeba už dlouho odkládáte? Teď je nejlepší příležitost jej zrealizovat! Připravte si vlastní projekt v rámci www.72hodin.cz nebo se k některému připojte – a nebo se do něčeho dobrého pusťte jen tak, sami.

Každopádně ale o tom napište ostatním na Signály.cz a použijte štítek (hashtag) #72hodin! Společně vytvořme třídenní živý stream dobrých dobrovolnických skutků – postů, fotek či videí. Za všechny zúčastněné na straně dobrovolníků i „přijímajících“ pak necháme sloužit děkovnou Mši svatou.   

 

Těšíme se na vaše dobrovolnické dobré skutky!