V prosinci zasedali členové Sekce pro mládež v Češkovicích, které se účastnili se i zástupci Signálů. Přinášíme to nejdůležitější, o čem se jednalo!

 Příprava (pre)synody o mládeži

 V březnu 2018 pojedou zástupci ČR do Vatikánu na přípravnou fázi synody o mládeži, kterou papež František svolal do Říma na podzim (více o synodě: https://synodaomladezi.signaly.cz/).

 Příprava na SDM v Panamě

Sekce pracuje jak na zajištění dopravy účastníků do Panamy, tak i na mediálních přenosech do České republiky. Přihlašování na SDM se rozběhne začátkem roku 2018.

Image result for world youth day panama

Světový den mládeže v ČR: aktuální stav

 Čeští a moravští biskupové poprvé hovořili o možnosti konat SDM v Praze v roce 2005. Avšak až po krakovské zkušenosti se rozhodli nabídnout papežovi Františkovi Prahu jako možné místo konání SDM v roce 2022 či 2021. Ukázalo se totiž, že Krakov, i když je menším městem, SDM zvládl.

 Ohledně české kandidatury byly zatím podniknuty následující kroky: koncem května 2017 kardinál Dominik Duka předal prefektovi Dikasteria pro laiky rodinu a život, kardinálu J. K. Farrellovi, oficiální dopis s nabídnutou kandidaturou. Poté proběhla jednání mezi církví a prezidentem, vládou, státními orgány, samosprávou a Policií ČR, kteří vyjádřili akci podporu. Delegace zástupců státu a samosprávy pak osobně vyjádřila ochotu zajistit SDM v Praze a ČR během pouti mladých lidí do Vatikánu v listopadu 2017. 
Jak se papež František rozhodne, bude známo během roku 2018. Oficiální zveřejnění se očekává na závěr SDM v Panamě 27. ledna 2019.

 Kromě toho Sekce také plánovala řadu dalších akcí a programů na další rok – od nové modlitby chval a ekumenického autobusu do Taizé po Dny důvěry. 

 Příští zasedání Sekce je naplánováno na únor 2018.