Jan Šedo (HejTi)

 Mám se stručně představit, co jsem na signálech dělal. Koordinoval jsem tým, který měnil právě před 10 lety signály.cz z internetového magazínu a nástěnky akcí v komunitní web a částečně jej i programoval a následně další 4 roky koordinoval tým, který se o něj staral. Trochu více je tady: https://hejti.signaly.cz/1111/www-signaly-cz-signaly-cz


Našel jsem si článek s našimi cíli (https://tym.signaly.cz/0911/vize-a-cile-signaly), které jsme si původně sepsali přes interní "wikipedii" (ano, vím, měl bych napsat korektně "wiki") neb náš tehdejší realizační tým (sice s malým r, ale které neubírá ani ťuk z významu slova "realizační") a vlastně první signální společenství, které se přetvořilo do společenství reálného, byl ve svém zárodku rozkročen mezi Karlovými Vary, Plzní, Prahou, Příbramí, Brnem, Uherským Hradištěm a kdovíkde ještě včetně Vesmíru. Tak jsme přirozeně organizovali naší práci a diskutovali přes toto internetové prostředí. Odvažuju se tvrdit, že se nám ty cíle, či spíše misi, dařilo z velké části svého času plnit – rozvíjení vztahů mezi mladými křesťany, přispívat k duchovnímu růstu, dávat vzniknout novým společenstvím, podporovat mladé věřící v oblastech, kde jich bylo málo, moderní cestou představovat křesťanství a o více než rok před otázkou "Jsi na Facebooku?" byla mezi věřícími středoškoláky in otázka "Jsi na signálech?". Další vize – zejména jakési virtuální nástěnky reálných společenství, kterou dnes dobře plní skupiny na Facebooku, se nepodařila. Podobně jako rozšíření mezi mládež jiných denominací a spoustu dílčích věcí. 

Nepodařilo se nám zachytit nástup videoobsahu, reagovat na masové rozšíření Facebooku, ale přesto se podařilo vytvořit web, který je i po 10 letech nejnavštěvovanějším webem s náboženskou tématikou v České republice i když původní cíle/misi teď signály.cz plní pravděpodobně méně než dříve. Což ale neznamená, že je to špatně. Je jen jiná doba.

 Situace se signály.cz je podle mě podobná roku 2006. Tehdy se také přemýšlelo, co se signály.cz dál. I já přemýšlel, že bych se do nich po pauze intenzivněji vrátil, ale neměl jsem žádnou revoluční vizi, která by ze signály.cz udělala to co byly a jsou nyní. Tu ale naštěstí měl – a málem by bývala zapadla – tehdy devatenáctiletý Jirka Král (jmenovec dnes slavného youtubera). Nevím, jak moc jsme původní vizi Jirky Krále vlastně naplnili, ale byl to spouštěč, který rozehrál to, co myslím v jedné generaci mladých věřících nechalo více či méně vědomou stopu. Teď jde jen o to, zda se v diskuzích o signálech tato nová vize někde neztratí a všimne si jí někdo, kdo na úkor toho, že by svoje schopnosti mohl vrhnout do tvrdého businessu, ji vrhne do projektu pro mladé věřící lidi. Otázka je, zda by dnešní Jirka Král neuvažoval místo webových technologií nad využitím chytrých telefonů či ještě spíše možná jiných trendů které započaly před cca 2 lety v USA a hýbou dnes tamější mládeží. Když se ohlédnu, v jakém stavu jsme spouštěli signály.cz před 10 lety, tak často toho není potřeba na začátku mnoho, když lidi masově přijmou nějakou základní myšlenku, která je ale následně akčně rozvíjená a jak realizátoři, tak uživatelé se navzájem motivují.


A vzpomínky? Nechtějte to po mě sepsat, je jich zkrátka moc. Nedokážu popsat zlomové okamžiky, protože zlomové okamžiky jsem zažíval neustále v podobě lidí, kteří vždy přišli jak na zavolání (pravda někdy v hodině 12) ať už to jejich strany vypadalo jako drobnost, "pouhá myšlenka" či následně obětovali signálům velkou část života v následujících letech. Signály mi toho daly hodně, jak z pohledu profesního (IT, management) tak jsem díky nim objevil nejrůznější zákoutí našeho pestrobarevného světa lidí, bylo to pro mě určitě i období života duchovně nejvíce naplněné. Díky všem, se kterými jsem mohl spolupracovat, kteří nějak pomáhali, zvlášť těm, kteří naší vizi věřili a podporovali už před 13. srpnem 2007 a také vám všem, kteří signály.cz dál rozvíjíte!

 

 


 

Jste tu s námi? 
Podělte se o svoje zážitky na signály.cz! 
Pište na [email protected]