V sobotu byl krásný slunečný den. Společně se zástupci dalších křesťanských médií a s věrnými čtenáři, posluchači a diváky jsme jej strávili na pouti na Sv. Hostýně. Tradici těchto mediálních poutí založilo Radio Proglas, proto se i dnes většina poutníků rekrutuje právě z jejich posluchačů. Ti, kteří jsou nejvíc ochotní putovat, modlit se za média a setkat se tváří v tvář, patří především ke starší generaci. 

 

 Koordinátor Signálů Václav Vacek s poutníky u našeho stánku. Foto: redakce.

 

Abychom i my Signálníci byli na pouti něčím platní a aby kolemjdoucí měli důvod zastavit se i u našeho stánku, rozdávali jsme poutníkům naše letáky se slovy, že jestli mají doma nějakého puberťáka, který stále kouká do počítače, tak ať mu o nás také řeknou. Mnozí si letáček s poděkováním uložili do kabelky nebo do kapsy, a jestli na něj doma nezapomněli, informovali o nás mladší generaci. 

Ne tak jeden drobný, bělovlasý pán. Také se přitočil k našemu stánku. Mile jsem se na něho usmála (úsměv prodavačky mám natrénovaný ještě z dob, kdy jsem brigádničila v papírnictví) a položila nacvičenou otázku: "Dobrý den! Máte doma nějaké vnuky, kteří často sedí u počítače?" Zvědavý pohled pána se změnil v pohled nedůvěrivě obezřetný. Mírně a jakoby nerad pokýval hlavou a suše odpověděl: "Jo." "Tak jim o nás řekněte," už už jsem natahovala ruku s letáčkem. "No to ne!" Pohled pána se z nedůvěřivého změnil v takřka nepřátelský a moje ruka polekaně klesla dolů. "To je tak... ne, ne," vypravil ze sebe rozhořčený poutník a já jsem pochopila, že si o internetu a nových technologiích nemyslí vůbec, ale vůbec nic dobrého. Přesto jsem to zkusila: "Ale tohle jsou křesťanské stránky, tak třeba...." - "Ne, vůbec, nikdy..." nenechal mě domluvit pán, naposledy mě probodl pohledem, jako kdybych za to všechno mohla, otočil se a odešel.

Doufám, že jsme toho dobrého muže svojí přítomností na svatém poutním místě příliš nepohoršili a že se rychle uklidnil například při rozhovoru s někým milým z Proglasu. Naši misi jsme splnili, udělali jsme, co jsme mohli a budeme doufat, že něco dobrého z našich modliteb a přítomnosti na pouti vzejde. Střípek ze sobotního odpoledne na Hostýně si můžete prohlédnout ve videorozhovoru s biskupem Pavlem Konzbulem, který doplňuje písnička skupiny Soumrak:

 

 

Vaše @Kollenka

 

 

P.S.: Mimochodem, problém mezigenerační komunikace v souvislosti s novými technologiemi reflektuje i písnička Jany Rychterové, která je sice z dětského CD, ale může být inspirativní i pro nás, kteří jsme jen o něco málo starší než děti: