Kolikrát si otevřete text článku o svěcení zvonů nebo o májové pobožnosti? A co když z téže akce narazíte na fotografie? To se zdá být jednodušší, vlastně i člověku bližší, možná zajímavější, nebo konkrétnější... 

 

Projekt Člověk a víra se snaží přijít k lidem blíže právě skrze fotografie a zaznamenat důležité okamžiky v životě církve.
Jak vlastně tento projekt funguje, kdo se na tom podílí, jak vypadá nábor nových fotografů a jak můžete vy využít služeb těchto služebníků nebo se stát jedním z nich? O tom všem nám v rozhovoru řekl fotograf Dominik Novák.

 

Můžete nám přiblížit projekt Člověk a víra?

Člověk a Víra je společenství fotografů, kteří ve svém volném čase bez nároku na odměnu dokumentují život církve, sakrální architekturu a víru člověka obecně. Člověk a Víra je projekt především duchovní. Dává si za cíl obrazově zprostředkovat duchovní prožitek člověka a tak obrazovou formou hlásat evangelium buď přímo, nebo poskytováním kvalitních fotografií všem církvím Kristovým. I ony pak mohou doprovodit své prezentace a texty poutavými obrazy. Naše fotografie najdete v materiálech České biskupské konference, snad všech biskupství, prakticky v každém Katolickém týdeníku, ale i na webových stránkách farností.

Jak jste jako fotografové vytíženi? Je o vaše služby a fotky zájem?

Záleží na jednotlivých fotografech. Někdo fotí i několik akcí za týden, někdo jednou za měsíc, ale takové minimum je nafotit alespoň 4 akce za rok. No a celkově už to dělá více jak 800 nafocených akcí. Takže myslím, že jsme vytíženi (akce určitě převyšují naše možnosti a v některých diecézích snad zatím ještě fotografy ani nemáme, nebo jich je málo) a určitě je o fotky zájem. Zrovna tento víkend si ode mě dokonce vyžádal jednu fotografii i otec arcibiskup Jan Graubner.

Chybí vám tedy fotografové? Jak se stát jedním z vás?

Ano, chybí. Potřebovali bychom alespoň 200 fotografů. Každý kdo se o spolupráci s námi zajímá, by měl navštívit na našich webových stránkách sekci „Chci fotit s vámi“ kde se dozví vše potřebné (třeba i reference našich členů, kteří váhali a nakonec se přidali), ale ve stručnosti - podáte si přihlášku, pošlete ukázku Vašich fotografií, zúčastníte se vstupního víkendového workshopu a po něm s námi fotíte ½ roku jako kandidáti (je to taková zkušebka pro obě strany) a pokud to bude fungovat, stanete se fotografem/fotografkou Člověk a Víra :)

Jaké máte požadavky na technické vybavení – fotoaparát. Není to častá překážka – nákladný fotoaparát?

Pro začátek je asi jediný požadavek vlastnit zrcadlovku. Já sám jsem začínal se setovým objektivem a „cropem“ (to teď má každý druhý). No a pokud to člověka baví tak u toho určitě stejně nezůstane a postupně se dovybaví…třeba nějaké pevné světelné sklo se dá pořídit docela levně atd.

Co by mě mohlo motivovat, abych s vámi začal fotit?

Někoho může motivovat, že může dělat službu tím, co umí, někoho třeba to, že jeho fotky uvidí víc lidí... Prostě z toho má jednak dobrý pocit a taky nějaké benefity. Mě třeba motivuje to, že dělám pro církev, navíc se pořád posouvám dál a má to i větší smysl než jenom třeba zapojení se do celoroční soutěže o foťák, který bych stejně asi nevyhrál (jak nás lákají skoro všechny fotoservery). Prostě jak se sportem-pořád se udržuji v kondici, nebo ji dokonce zvyšuji.

Dobrý pocit i benefity mi jsou jasné, co ale třeba profesní život? Přinese spolupráce s vámi nějaké nové knowhow, prestiž, možnost vystavovat své fotky apod.?

Na vstupním workshopu se fotograf dozví hodně věcí, užitečných věcí a to od špičkových fotografů Romana Albrechta a Vaška Chaloupky. Je to vlastně knowhow jak být fotografem ČaV-tudíž i profíkem na církevní fotografii (a to je náročná disciplína-v kostele je tma, pohyb, různé zdroje světla a navíc by fotograf neměl rušit). No a pokud to člověk zvládne a bude mít hezké fotky, tak pak může vystavovat na naší výstavě napříč republikou, která začíná vždy na Pražském Hradě (a kolik fotografů se může pochlubit že vystavovalo na Hradě? Fotografů Člověk a Víra letos bylo 23).

Jak je možné vaše fotografie používat? Je to placené služba nebo funguje něco jako CC?

Pro církev je to služba a ta je zdarma. No a pak jsou různé licence, stačí si vybrat, jestli chci fotografii tisknout ve farním zpravodaji nebo třeba sdílet na Signálech.

Jak probíhá konkrétní spolupráce – když mám nějakou akci, na kterou bych chtěl profesionálního fotografa od vás. Co pro to mám udělat, bude mě to něco stát? Mám zajištěno, že váš fotograf se bude chovat např. při mši svaté uvědoměle a nebude fotit pozdvihování apod.?

Zadáte si požadavek na webu v sekci „potřebuji nafotit“. Pokud to bude v našich silách, akci nafotíme (samozřejmě se napřed konkrétně domluvíme a focení potvrdíme). Stát to nic nebude a můžete se spolehnout, že fotograf bude slušně oblečený, přijde včas a bude se patřičně chovat podle Kodexu církevního fotografa. No a běžně druhý den si budete moci stáhnout fotografie v elektronické podobě.

Co plánujete dál, jaké máte vize?

Rádi bychom pozvedli úroveň církevní fotografie a fotografů na profesionální úroveň – jak totiž lépe evangelizovat, než nejrychlejším a nejvýstižnějším způsobem - fotografií. No a vize je již zmíněných 200 fotografů, ale třeba i spolupráce v zahraničí.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně nových spolupracovníků, třeba z řad uživatelů signály.cz

 

Odkaz:

facebook.com/clovekavira

www.clovekavira.cz