Nové členy realizačního týmu vítáme a představujeme, s jinými se loučíme a děkujeme jim. Na postu šéfredaktorky byla do minulého roku Renata, co prozradí o době své služby?


Renčo, jak dlouho jsi fungovala v redakci signály.cz? (ať jako šéfredaktorka nebo dobrovolnice)

Na signály jsem začala psát na Activ8 v roce 2008, kde jsem byla v tiskovém týmu a měla na starost právě blog na signálech. Pak jsem byla nějakou dobu „jen“ řadovou aktivní uživatelkou. Do redakce jsem se více zapojila až během studia vysoké v Brně. Bydlela jsem totiž na proslulém privátě s.life, takže jsem byla s lidmi okolo signálů v pravidelném kontaktu. Začala jsem se starat o Slovo na den a sem tam něco napsala do redakčních rubrik. Nepovažovala jsem se za kdovíjak aktivní dobrovolnici, přesto jsem byla vybrána jako šéfredaktorka za Markétu Trmačovou (majkiii). Oficiálně jsem nastoupila na jaře roku 2013.

Co Ti signály daly a co vzaly?

Signály jako takové mi toho daly opravdu hodně. Díky nim jsem si kdysi našla ostravské spolčo nebo jsem se dozvěděla o lifeu, kde jsem pak bydlela, poznala tam spoustu skvělých lidí a zažila nezapomenutelné věci. Působení v redakci mi pak dalo hlavně zkušenosti, a to nejen s psaním nejrůznějších článků, ale taky s komunikací v týmu a s dobrovolníky. Co mi signály vzaly? Asi nic. „Vzaly“ mi jen to, co jsem do nich sama dobrovolně vložila, takže to neberu jako nějakou ztrátu.

Proč bys zapojení do redakce, nebo signálů obecně, doporučila?

No, zapojení do redakce bych zase nedoporučovala úplně každému na potkání. :) Doporučila bych je lidem, kterým nejsou signály lhostejné a chtějí, aby na nich vycházel kvalitní obsah – protože to bez kupy dobrovolníků fakt nejde. Předpokladem je, aby uměli psát na určité úrovni a hlavně byli zodpovědní. (Když někdo slíbí napsat článek a napíše ho o měsíc později, kdy už téma není aktuální, nesejde na tom, zda je napsaný naprosto perfektně…) A pokud nechtějí psát, nabídla bych jim třeba vybírání z blogů, videí, atd. Abych to shrnula: aktivní zapojení do redakce bych doporučila jen těm, kdo mají zájem a zároveň jsou zodpovědní.

A proč se obecně zapojit do chodu signálů? Především proto, že signály jsou komunitním webem. A když okolo nich nebude reálná komunita aktivních lidí, postrádají svůj význam. Taky jsem hluboce přesvědčena o tom, že signály mají i v dnešní době smysl a mají co nabídnout. Avšak pouze za předpokladu, že budou mít dostatečně velkou základnu dobrovolníků a aktivních uživatelů.

Jaké máš teď dál plány? 

Se šéfredaktorováním jsem skončila hlavně proto, abych měla čas věnovat se věcem, které se více prolínají s mým studijním oborem – environmentalistikou. Začala jsem psát do společensko-ekologického časopisu Sedmá generace a na Český portál ekopsychologie a obojí mě nesmírně baví. Takže s tím časem to opět není moc slavné. :) Ale aspoň se teď téměř všechny mé aktivity týkají toho, co studuji a směřují k tomu, co chci dělat dále. 

byt s.life