V Realizačním týmu signály.cz vítáme našeho nového duchovního správce P. Josefa Novotného, který přebírá žezlo po P. Jendovi Krbcovi. V tomto rozhovoru se dozvíte například o mnoha pozicích, které již o. Pepa zastával: byl ekonomem, pomocným školníkem, prefektem i spirituálem.


Otče Pepo, můžeš nám shrnout svou dosavadní kněžskou „kariéru“? Kde jsi studoval a působil? Jak dlouho jsi knězem?

Pocházím ze Žďáru nad Sázavou – krásného města uprostřed Vysočiny. Jelikož mě bavila matematika, tak jsem šel po gymnáziu do Prahy, kde jsem vystudoval matematicko-fyzikální fakultu na Karlově univerzitě. Studoval jsem obor finanční a pojistná matematika, a tak jsem po studiích skoro tři a půl roku pracoval v Praze v jedné bance jako specialista řízení tržních rizik. Potom jsem nastoupil na civilní službu, kterou jsem absolvoval na žďárském gymnáziu, kde jsem působil jako pomocný školník.

Brzy po začátku civilky (to mi bylo 26 let) jsem si uvědomil, že být bankéřem není pro mě ta správná životní cesta, a tak jsem po skončení civilky nastoupil do kněžského semináře do Olomouce. Tam jsem byl tři roky a pak jsem se přesunul do Říma, kde jsem studoval taktéž tři roky. Jáhenský rok jsem strávil jako prefekt v Teologickém konviktu v Olomouci a pak jsem byl (ve svých 35 letech) vysvěcen na kněze. Novokněžský rok jsem strávil v Příměticích u Znojma.

foto: archiv o. Pepy

A kde působíš nyní?

Od loňského roku působím jako spirituál na Petrinu v Brně.  Petrinum je chlapecký internát především pro středoškoláky (ale i pro vysokoškoláky), kteří studují v Brně na různých školách, a my jim poskytujeme na Petrinu zázemí nejen materiální, ale i duchovní.

Jak ses ke službě duchovního na signály.cz dostal?

Byl jsem osloven otcem Jendou Balíkem, zda bych nechtěl vypomoci, tak jsem (po mírném zdráhání) souhlasil s tím, že o tom popřemýšlím. Pak jsme se setkali s Vaškem Vackem, se kterým jsme probrali, co se od duchovního signály.cz očekává. Řekl jsem, že to na rok zkusím a pak uvidíme, jestli mi to půjde nebo ne. :)

Na co se, jako nový duchovní signály.cz, těšíš nejvíce a čeho se naopak obáváš?

Přiznám se, že jsem o tom neuvažoval, takže nevím.  Pokud se něčeho obávám, tak toho, jestli budu stíhat to, co mám.

foto: Vojtěch Novák

Co máš rád? Jak si představuješ ideálně strávenou chvíli?

Rád cestuju, čtu, poslední dobou i sportuju. Ideální chvíle by byla asi posezení a popovídání s přáteli, následovaná tichem o samotě, protože jsem introvertní-extrovert.

Je ještě něco, co bychom o tobě měli vědět?

Nerad píšu. Mluvení mi celkem jde, ale se psaním jsem na štíru... :)

Díky za rozhovor!

Jelikož se za poslední dobu událo v Realizačním týmu nemálo změn, připravujeme pro vás sérií rozhovorů "Představujeme". :) Příště s Anežkou, novou šéfkou marketingu, propagace a PR.