Pomalu se stává aktuálním můj odchod z pozice hlavního koordinátora projektu signály.cz a tak bych vám rád vysvětlil co mě k tomu vede a jak to bude dál.


Když to přeženu, asi byste si těžko představili, že by signály.cz - web mladých - teď vedl někdo třeba 70letý. Při práci na signály.cz mě hodně baví to, že je používají moji přátelé a sám jsem jedním ze spokojených uživatelů. A to je podle mě něco co "signály dělá signálama". Totiž to, že je nedělá "někdo pro mladé", ale že si je my mladí děláme pro sebe navzájem.

Pomalu ale přestávám být členem této komunity - jednak věkem a také tím, že jsem se v létě oženil. Manželství mění člověku život docela zásadně a přestává tak řešit věci, které byly dříve na denním pořádku a začíná řešit věci dost jiné. Ještě to není tak akutní, ale v rámci mého studia musím absolvovat půlroční stáž, kterou bych rád absolvoval v zahraničí a pro signály.cz jsem si ji už o rok odložil.

Jak to bude dál?

Než odejdu, tak bych rád dokončil rozdělané věci - především pak technickou stránku nové verze a aby signály.cz byly co nejvíce propojené se Světovými dny mládeže a pomohly tak uživatelům se na ně dobře připravit, prožít je naplno a aplikovat do běžného života to co v Madridu prožijí.

Kdo bude můj nástupce se ještě neví, ale věřím že se zavčas najde - možná jsi to Ty, možná některý z Tvých přátel... Možná to bude někdo z Brna, kde mají signály.cz vybudované určité zázemí, možná také ale třeba z Prahy, Olomouce, Zlína, Hradce, Ostravy, Slovenska... Je možné, že to nebude student informatiky, ale třeba žurnalistiky, teologie, PR, ekonomiky či managementu...

Každopádně by to měl být člověk, který nebude signály.cz udržovat na stejné trati, ale přehodí zase výhybku tak, aby signály.cz držely prst na tepu doby. Podobně jako se to podařilo v roce 2007 na Celostátním setkání mládeže v Táboře, kdy se změnily v sociální síť ve chvíli, když v České republice ještě po facebooku neštěkl skoro ani pes.

Celostátní setkání mládeže v roce 2012 je velkou příležitostí! V čem ale ta změna může být, to já už právě nevím... Právě se masově šíří "chytré" mobily a internet v nich - tak možná tudy povede cesta...

Jak jsem se k signály.cz vlastně dostal?

Prakticky nadvakrát - prvně když mi bylo patnáct - tj. v roce 2002, když jsem dělal stránky Celostátního setkání mládeže ve Žďáře nad Sázavou, tak jsem se nabídl, že bych potom mohl pomoci s diskuzemi na signály.cz a odpovědí mi bylo, jestli bych si nechtěl vzít signály.cz na starost celé. V roce 2004 přišel na signály.cz první zaměstnanec - Honza Jakouš a postupně moje aktivita na signály.cz klesala, až jsem jí před maturitou zastavil úplně.

Když mi potom Honza na konci roku 2006 poprvé říkal o nápadu Jirky Krále udělat ze signály.cz komunitní web, okamžitě mě tahle myšlenka nadchla (doslova mi nedala tu noc spát) a protože jsem v tu chvíli byl v prváku na výšce, tak mi nic nebránilo se do projektu vrhnout naplno, aby byl připravený na setkání v Táboře. Honza se v roce 2007 oženil a tak jsem nastoupil za něj.

V obou případech si moc vážím důvěry, které se mi dostalo od Sekce pro mládež.

Poděkování

Rád bych pomalu začal děkovat všem, se kterými jsem ty 4 roky mohl dennodenně spolupracovat. Jsou vás desítky a nejste tak na očích jako já a přitom jsem oproti vám udělal jen nepatrnou část práce na signály.cz. Ale Pán vidí všechno to co děláte pro druhé! Modlím se za vás a těším se na setkání na akci, kterou bych rád před svým odchodem pro vás všechny uspořádal.

Pozvánka závěrem

Všichni, kteří se na signály.cz podílíte či byste se chtěli podílet, zvu na TsUnAmI - víkend, který může mít pro signály.cz nedozírné následky.