Milí přátelé,

je mi milým potěšením, že po skončení papežské návštěvy mohu s radostí sepsat malé ohlédnutí a střípky ze zákulisí přítomnosti signály.cz na papežské návštěvě v Brně a ve Staré Boleslavi. Hned na začátku je však třeba říci, že papežská návštěva nebyla pro signály.cz jen třemi dny radostí a práce, ale i dlouhodobou přípravou. Velké poděkování si proto zaslouží Vendykr, majkiii, ViZ a všichni ostatní, kteří se podíleli na tvorbě blogu navsteva-papeze.signaly.cz a vedli celou duchovní přípravu BiCEPS. Za sebe osobně mohu říci, že duchovní příprava na papežskou návštěvu pro mě hodně znamenala a byla pro mě mnohdy velkým povzbuzením. Díky.

A jak to bylo přímo s přípravou přítomnosti signály.cz v průběhu papežské návštěvy? Snad je dobré podtrhnout toto slovo přítomnost signály.cz, nikoli jen propagace signály.cz. Snažili jsme se maximálně, abychom jako signály.cz mohli prožívat papežskou návštěvu stále s vámi a vy s námi, abychom si byli na blízku a papežská návštěva byla naším společným setkáním s papežem i s Kristem samotným. Posouzení, jak se nám tento cíl podařil, už je na vás. Za zpětnou vazbu budeme určitě vděční.


Jak to tedy všechno vlastně bylo:

Sobota 26. září 2009, je asi jedna hodina po poledni a na volném prostranství u Božích muk na brněnském letišti se hromadí kupy signálského materiálu. Sedím na krabici hrnků (moc se ale nesmím vrtět, abych je nerozbil) s notebookem připojeným na mobilní internet, domlouvám poslední věci s těmi propagátory, kteří jsou ještě doma online a čekám, až nám přivezou stan. Stan přijíždí po třetí hodině, to už tu jsou i propagátoři a může začít kompletní vybavování stanu. Pozdější postavení stanu nás dostává do časového presu, protože najednou je třeba udělat tisíc věcí, dovyrobit a umístit potřebné cedule, plachty, zboží, cenovky, notebooky, zázemí... Ze dvou "pastoračních stanů mají signály.cz k dispozici dvě třetiny pravého stanu a třetinu levého stanu, kde mají centrum s online službami a soutěží. Propagační tým maká na plné obrátky, aby před koncertem bylo všechny ready, obdivuji jejich zápal a iniciativnost, když vymýšlejí nové a lepší věci, které mě vůbec nenapadly. Časový pres se trochu negativně projevuje na zrychlených poradách našeho týmu, nicméně už během dovybavování stanu zvládáme prodej a online  registrace a autorizace. Myslím, že toto sobotní odpoledne bylo pro propagátory snad nejnáročnější ze všech tří dní, a proto vřelé díky vám všem. Koncert naděje je pro signálisty okamžikem, kdy ve velkém rozjíždíme soutěž signály.cz. Soutěž se setkává se zájmem, otázka Co očekáváš za změnu ve svém životě v důsledku návštěvy papeže v ČR nutí spoustu lidí, aby se zamysleli, proč tu vlastně jsou. Okamžiky, kdy mohu vidět někoho z vás mladých, jak sedí a usilovně přemýšlí nad malým obyčejným lístečkem, jsou tou nejkrásnější odměnou za přípravu soutěže. Peter Milenky Band a Arka Noego vytvářejí krásnou atmosféru očekávání a radosti, která kompenzuje první projevy únavy. Všude vládne zvláštní pokoj. Krátce po koncertu utichá celé stanové městečko, žádné pořvávání a alkohol, jen tiché radostné očekávání. Před ulehnutím ke spánku se sestěhováváme do našich dvou třetin pravého stanu, protože levý máme uvolnit na neděli jiným subjektům. Dozvídáme se, že další prostor máme uvolnit ještě České poště. Nevadí, teď už hlavně spát;-) Ve stanu se objevuje zajímavá návštěva. Paní středního věku z Ukrajiny, nemá kam by složila hlavu, tak chce v našem stanu alespoň sedět na židli. Ujímáme se jí, je značně promrzlá, tak ji balím do termofolie, vypráví mi s velkou radostí, jak si podala ruku s papežem v Praze u Jezulátka, v neděli bude tady a v pondělí v Boleslavi. Ona má ke mně vděčnost, ale já k ní velkou úctu. Kdo z nás by jel za papežem na Ukrajinu!?

03:20 mě probouzí brzdící automobil České pošty. Vylézám v trenýrkách a signálském tričku ze spacáku a jdu otevřít pošťačkám s řidičem, kteří mají ze mě a z celé naší noclehárny náramnou srandu. Ukazuju jim vyčleněný prostor, nakonec se domlouváme, že počkají do čtyř do rána, kdy máme domluvený budíček. A je dobře, že vstáváme tak brzo, protože záhy se začínají valit zájemci o papežské perníčky. U poštovní přepážky je taky docela ruch, takže si vzájemně pomáháme přiváděním zájemců a v závěru mezi námi vládne pěkné sousedské porozumění. Toužebně očekáváme ranní úsvit a rozednění, aby bylo více vidět ve stanu i na stan. Přichází další posily propagačního týmu, jiní naopak odcházejí sloužit jako pořadatelé. Pokračujeme v naší soutěži, vlajky se nezastavují a stále mávají. Velmi živo je u počítačů i u prodeje perníčků, triček a dalšího zboží. Vytrvalý zájem je potěšující, máme radost, občas ale člověk musí na chvilku vypadnout, aby z toho už nezblbl. V tom je úžasné, jak se mohu klidně spolehnout na náš tým, že bude vše fungovat, i když se na chvilku vzdálím, abych si došel ke stánku s občerstvením nebo se zadívat do stotisícového davu poutníků. Všude se rozléhají krásné písně a skladby střídané nácvikem latiny. Slavnostnost okamžiku jde cítit na každém kroku.

Za chvíli má přijet papež, propagátoři se přesunují do svých sektorů, aby mohli setkání v klidu prožít. Naše hlídací dvojice zůstává ve stanu, okolo kterého po chvíli projíždí papamobil, a tak stojíme u cesty s pár dalšími lidmi a všichni téměř v naprosté tichosti jen oněměně máváme papeži, našemu Benediktovi XVI., který je najednou tak blízko. Policisté, kteří čekali u silnice s námi, mlčí a usmívají se s námi.

Během přítomnosti papeže na podiu se s majkiii snažíme částečně vnímat program a mši svatou a částečně již vše chystat na hromadný přesun do Staré Boleslavi. Propagátoři přicházejí po většinou ještě před papežovým odletem, takže všechno krásně stíháme. Uprostřed pokračujícího prodeje bereme do rukou krabice a přesunujeme se k autobusu. V Brněnském stanu zůstává několik propagátorů, kteří pokračují v prodeji a udržují v chodu alespoň jeden notebook s internetem. Děkuji vám. Autobusem se náš tým a materiál přesunuje k autu na parkovišti. Materiál nakládáme a tým se odebírá na speciální vlak. Zatímco veze můj tatínek svého pospávajícího syna a materiál, tak tým ve vlaku obchází cestující mládež a dále pokračuje v oslovování s naší soutěží. Díky moc vám všem i mému tatínku;-)

Mezitím ve Staré Boleslavi, už je pgp, lien22, Padre a L120 a řeší první věci okolo přítomnosti signály.cz v druhém ústředním bodu papežské návštěvy. Velikánské poděkování patří Robertovi, který nám poskytl stan, elektrocentrálu, internetový signál i nábytek. A poděkování a omluvy za zmatky stavařům, technikům a dalším lidem, které jsme (někdy i zbytečně) potrápili. Elektrocentrála by mohla vyprávět. Do Boleslavi přijíždíme s materiálem asi okolo páté, po vykládce nás čeká stěhování nábytku, zmíněná elektrocentrála, napojování internetu, mezitím rozmísťování plachet. Je to až zázračné, jak se nakonec všechny problémy podaří rozuzlit. Bohu díky. Díky taky Martymu, hadovi, Honzovi Krejzarovi a všem, o kterých ani nevím. Několikrát vycházím na silnici ke stanovému městečku hledat zbloudilé propagátory. Skupina z Brna přichází asi o půl sedmé, na ni čeká už "jen" uvedení stánku do chodu a současně už i jeho provoz. Večer se všichni odebírají na předprogram na náměstí ve Staré Boleslavi, jak jinak než se soutěží a vlajkami signály.cz. Večer ještě chvilku fungujeme, ale pak už brzy padáme únavou do spánku. Nejednoho z nás však budí třeskutá zima.

Ráno dospáváme, všichni to potřebujeme. Stánek otevíráme "až" kolem šesté. Všude mlha. V sektorech už je nemálo mládeže. Brzy začíná být u našeho stánku opět rušno. Jedněmi z ranních návštěvníků jsou i děvčata, která nám přinášejí dobrovolný příspěvek 2000 Kč. Pán Bůh vám to oplať, milé uživatelky. V průběhu celého rána a dopoledne je ve stanu stále plno. Počítačové centrum běží naplno, u soutěže je rušno, trička i hrníčky se dobře prodávají. Perníčky jsou brzy rozebrány, propukáme v jásot;-) Ale zejména je tahle doba chvílemi mnohých setkání. Nikdo by asi nespočítal všechny ty podané ruce a obejmutí u našeho stanu. Po deváté hodině přijíždí "opět" papež a znovu je jeho příjezdová cesta nedaleko našeho stanu, takže i my, kteří u stanu zůstáváme přese mši, se s ním osobně setkáváme. Během mše svaté se náš stan zcela proměnil v tlumočnické centrum. Polští mladí lidé se srocují u našeho stanu, aby poslouchali, jak jejich kamarádi opakují slova ze sluchátek zabodnutých do našich notebooků, na kterých mají puštěný přímý přenos z polské televize. Poláci opět potvrdili své národní umění improvizace:-) Po mši svaté už ale stan zase plně slouží signálům a vítá všechny lidi, kteří se chtějí podělit o své setkání s papežem. Mezi nimi oqoq z VIP nebo HejTi od přímluvy. Ve stanu je jako v úle. Je plný radosti.

Zanedlouho je však najednou klid a všechny davy pryč. Propagátoři už se taky chystají na cestu, tak je intenzivně zaměstnávám k balení a bourání. Veliké díky vám všem, byl to pro vás jistě stres. Se seily skládáme plachty stanu div neuletíme a náramně se přitom bavíme. V odpoledních hodinách přichází na řadu opět tatínek a odvoz nábytku, elektrocentrály i stanu k Robertovi a nakládání všeho signálského materiálu. Před opuštěním města se stavujeme ve zdejších kostelích, u lebky svatého Václava prosím tohoto patrona našeho národa za všechny nás mladé. V pět odjíždíme, brzy usínám, probouzím se před Brnem, kde se v sedm setkáváme s HejTim, se kterým stěhujeme materiál do roomu. Třídenní maraton končí nejlépe jak může, s rodinou u večeře a po chvilce už v teplé postýlce.

Takové tedy byly tři dny v náruči signálů, dny plné blízkosti druhých lidí, blízkosti papeže i blízkosti Boha. Pro mne byl, stejně jako pro snad každého z vás, určitě velkým duchovním povzbuzením, a to nejen díky kráse celé události, ale i díky maličkým osobním svědectvím a setkáním s vámi, našimi uživateli, i se zcela neznámými lidmi. Z tisíců setkání zůstává jako svědek na tři sta lístečků s odpověďmi v naší soutěži. A kdesi hluboko se mi v paměti uchovávají stovky párů očí, do kterých jsem mohl koukat a číst v nich radost a Boží blízkost. A pokud i signály.cz někomu pomohly, aby návštěvu prožil intenzivněji duchovně nebo vůbec někoho podnítily, aby na setkání s papežem jel, tak mám radost o to větší. Na závěr už jen tedy velké poděkování celému týmu signaly.cz/papezaci - v mnohém jste mě příjemně překvapili a jsem rád, že služba pro signály.cz je prostředníkem k budování krásných přátelství. Díky.

A co Ty? Jak jsi prožil své setkání s papežem? Napiš o tom do svého blogu, sděl svou zkušenost, která může být pro jiné velkým obohacením. Nahraj svoje fotky a uchovej si nejen živou vzpomínku, ale odhodlání k tomu, aby návštěva skutečně měla nějaký trvalý pozitivní dopad na Tvůj život.