Minulý týden jsme uspořádali konferenci na téma Křesťané a internetové společenské sítě.


Mnozí psali, že se nemohou konference přímo zúčastnit, proto přinášíme zvukový záznam z celé konference. Bohužel nahrávání skončilo před ekumenickou bohoslužbou na které měl pěknou promluvu Rev. J. Kratka.

Úvod

Křesťané a internetové společenské sítě

Dopoledne bylo věnováno 4 přednáškám - různým pohledům na internetové společenské sítě (dále iss).

  • Mons. František Radkovský: Církev a iss
    konference-radkovsky.mp3 -

    Mons. František Radkovský je biskup plzeňský a v rámci České biskupské konference Katolické církve je předsedou rad pro informační technologie a ekumenismus. Letos v březnu se zúčastnil jako delegát České biskupské konference Katolické církve semináře pro biskupy - delegáty biskupských konferencí celého světa, pořádaného Papežskou radou pro sdělovací prostředky na téma “Nové perspektivy pro církevní komunikaci; změny v technologiích a v kultuře komunikací, teologická a pastorační reflexe”. Celý jeho příspěvek provázel reklamní slogan "Důležité jsou vztahy, vše ostatní je technika." V první části se věnoval vztahům, společenství, komunikaci a moderním technologiím. V druhé pak referoval právě o zmiňované konferenci a aktivitách Papežské rady pro sdělovací prostředky. Na závěr představil jednu konkrétní aktivitu rady - portál www.pope2you.net.

  • P. Mgr. Josef Ptáček: Pastorace a evangelizace na iss
    konference-ptacek.mp3 -

    P. Mgr. Josef Ptáček je Římskokatolický kněz v Kralupech nad Vltavou a metodik informačních technologií Pražského arcibiskupství. Ve svém příspěvku se nejdříve věnoval obecně internetu. Podělil se o své vlastní zkušenosti a zmínil výroky různých osobností na adresu internetu a společenských sítí. Zdůraznil, že do pastorace a evangelizace na iss se může zapojit každý (tedy nejen duchovní osoby).

  • JUDr. Cyril Svoboda: Křesťanská politika a iss
    konference-svoboda.mp3 -

    JUDr. Cyril Svoboda je předsedou KDU-ČSL. Tato strana aktivně využívá společenských sítí pro komunikaci s voliči. To, že jako jediná strana v době příprav konference využívala signály.cz (např. společenství KDU-ČSL) byl právě důvod, proč jsme pozvali jejího předsedu, aby se podělil o získané zkušenosti a propojení křesťanské politiky a iss. Ve své přednášce zmínil některá nebezpečí internetových komunit s akcentem na povrchnost komunikace.

  • Bc. Jan Šedo: Zahraniční a celosvětové křesťanské společenské sítě
    konference-sedo.mp3 -

    Bc. Jan Šedo se dlohodobě zabývá využitím internetu pro pastoraci a evangelizaci zejména mladých. V současné době je koordinátorem projektu společenské sítě mladých křesťanů signály.cz.

Spolupráce Radia Proglas a signály.cz.

Při obědě podepsali o. Martin Holík, jednatel Radia Proglas s. r. o., a Jan Šedo, předseda signály.cz, o. s., dohodu o vzájemné spolupráci.

http://media.imeem.com/m/t54ZwEGmQK/aus=false/


spoluprace-RaPGaSIG.mp3 -

Vyhodnocení 2 let signály.cz v podobě komunitního webu

Odpoledne bylo věnováno především vyhodnocení 2 let signály.cz. Realizační tým signály.cz, o. s. v rámci Valné hromady představil dokument o 2 letech signály.cz v podobě komunitního webu. Prezentace [PDF]. Dokument Vyhodnocení 2 let signály.cz [PDF].

Diskuzní workshopy

Po vyhodnocení následovaly tři workshopy navazující buď na dopolední přednášky nebo na vyhodnocení 2 let signály.cz.

Závěr

Vyhodnocení konference bude v zápise ze zasedání Realizačního týmu následující pondělí.

Děkujeme Pastoračnímu středisku Arcibiskupství pražského za poskytnutí prostor pro pořádání konference a všem, kteří se nějak na organizaci konference podíleli.