Tento článek vyšel v časopise ActivitcA - časopise setkání ActIv8.


   K životu dnešního mladého člověka již neodmyslitelně patří Internet. U křesťanů tomu není jinak. Kristův učedník má však v tomto médiu zvláštní poslání...
  Ježíš svým učedníkům slíbil, že dostanou sílu Ducha Svatého, který na ně sestoupí. Když se to uskutečnilo, apoštolové se stali hlasateli Krista všem, které potkali. Jejich svědectví doprovázelo uzdravující a osvobozující působení Boha. Z lásky k němu dokázali dokonce prolít svou krev jako mučedníci. Kdyby tehdy existoval Internet, jak by ho asi využili? 
  Pokud se my dnes hlásíme ke Kristovým přátelům, nemůžeme dělat jakoby nic. Nemůžeme na Internetu jen tak bezcílně surfovat, chatovat o ničem, hádat se v diskuzích, vytvářet bohapusté a sebestředné blogy, publikovat nekvalitní a prázdné fotografie, atd. 
Mnozí šikovní křesťané pochopili Internet jako výzvu a skrze své stránky inspirované živou vírou přivádějí do virtuálního prostoru Krista. Takové stránky se pak stávají duchovními oázami pro praktikující křesťany i pro ty, kteří do kostela nechodí. 
  Tímto způsobem o sobě dává vědět řada reálných křesťanských společenství, což přináší nové možnosti komunikace uvnitř i navenek: pozvánky na akce, výměna zkušeností a zážitků, nabídka kontaktu pro zájemce, apod. Také řada církevních pastýřů a vzdělaných laiků využívá Internetu k poskytování informací o víře a o životě církví a přispívá svým křesťanským postojem k diskuzi o aktuálních problémech. Dokážeme-li na Internetu být věrni Bohu a zároveň respektovat člověka, přispíváme k evangelizaci, ke které nás posílá sám Kristus.
  Zcela zvláštní pozornost si v tomto ohledu zaslouží projekt Signály.cz, který od 13. srpna 2007 funguje jako komunitní web české křesťanské mládeže. Pod heslem "na jedné vlně" se snaží vytvářet reálnou křesťanskou komunitu ve virtuálním světě. Desítky dobrovolníků z celé republiky se snaží s podporou České biskupské konference zajistit fungování a rozvoj tohoto internetového portálu, který má v současnosti již více než 8800 uživatelů. 
  Tyto stránky jsou otevřené i křesťanům z ostatních církví či lidem hledajícím víru. Každý, kdo se zde zaregistruje a obdrží autorizaci, získává zdarma prostor pro svou vlastní produkci, kterou přispívá k životu této komunity (osobní profil, deníček, fotogalerie, diskuze, kontakty, společenství, akce...). Vývojový tým signály.cz má ještě mnoho snů a ambicí, které chce v blízké době naplnit, ale již teď zde najdeme řadu zajímavých lidí a kvalitních příspěvků, které mohou obohatit náš křesťanský život. 
  Web signály.cz jsou v určitém smyslu tváří současných mladých křesťanů a zároveň místem, na kterém se formuje budoucnost české církve. Přeji proto všem současným i budoucím uživatelům, aby zde měli odvahu být svědky vzkříšeného Pána a využili k tomu své nejlepší schopnosti a dary, které od Boha dostali.
  P. Jiří Pešek