Zpráva shrnující první měsíc fungování nové podoby signály.cz


"Na začátku byl bláznivý nápad, který jsme všichni označili jako pěkný sen a poslali ho, jak se říká, k ledu," říká Jan Šedo, který na signály.cz vystupuje pod přezdívkou HejTi a je koordinátorem celého projektu. Právě uplynul měsíc od spuštění nové podoby webu pro mladé věřící lidi signály.cz a od té doby se drží v čele návštěvnosti webů s náboženskou tématikou. Průměrně za den shlédnou lidé na signály.cz 60 000 stránek. Pro srovnání- třeba na serveru katolik.cz, který nedávno oslavil svoje deváté narozeniny, se denně zobrazí přibližně 10 000 stránek. V absolutním žebříčku návštěvnosti přibližně 20 000 serverů, kterým měří návštěvnost služba Navrcholu.cz, se signály.cz pohybují přibližně okolo 40. místa a konkurují tak i menším pornoserverům, které jsou často navštěvovány podobnou věkovou skupinou.

"Jsme tak přibližně ve třetině."

Do projektu, který má za cíl dát serveru signály.cz novou podobu, se během půl roku zapojilo několik desítek mladých lidí, kteří se rozhodli tuto bláznivou myšlenku zrealizovat. Protože signály.cz jsou typickou ukázkou tzv. "Web 2.0", nebylo možné jej podle tvůrců spustit jindy než na celostátním setkání mládeže, a to i přesto, že systém, na kterém signály.cz běží, byl, a stále je, z větší části nedodělaný.

Člověk, který přijde na signály.cz, se nyní může zaregistrovat. V rámci registrace si pak vybere i tzv. nick, pod kterým v systému vystupuje. Registrací získá také svůj profil - osobní stránku, na které se může ostatním představit či tam nahrát fotky z akcí, na kterých byl. "Jedním z hlavních rysů webu 2.0 je, že za webem nestojí žádná redakce, která by tvořila obsah, ale uživatelé si jej tvoří sami pro sebe - tím je zaručené, že na webu bude opravdu to, co mladé lidi zajímá," vysvětluje HejTi princip fungování signály.cz. Mladí lidé tak sami mohou zadávat upoutávky na akce, přidávat fotky, vytvářet diskuze či si založit vlastní blog - takové jednoduché osobní stránky - a tam uveřejňovat různá zamyšlení, reportáže z akcí, věnovat se svým zálibám nebo si psát internetový deníček.

Uživatelé si mohou posílat vzkazy a signály.cz se tak staly pro některé dalším komunikačním prostředkem vedle emailu a mobilního telefonu. Mnozí na signály.cz objevili kamarády, se kterými se již léta neviděli a neměli na ně již žádný kontakt. "Chtěli jsme vytvořit další komunikační kanál mezi mladými věřícími lidmi. To, že jsou signály.cz hodně o komunikaci, jsme koneckonců vyjádřili i volbou loga - bubliny, která je jejím symbolem," vysvětluje HejTi proč tuto službu, přes kterou si mladí vyměnili již více jak 50 000 zpráv, na signály.cz dali.

Důraz na společenství

Vývojový tým signály.cz se nyní chce zaměřit na podporu společenství. Chtějí jim umožnit vytvořit si přes signály.cz jednoduše vlastní webové stránky s fotogaleriemi, diskuzemi a zaheslovanou částí jen pro členy společenství. Společenství už mají založené téměř všechny vysoké školy- mladí lidé tak mohou poznat nové přátele, kteří s nimi studují na stejné škole. Tým signály.cz také vytvořil speciální web vysokoskolaci.signaly.cz, kde jsou informace o duchovním životě v jednotlivých městech včetně seznamů studentských bohoslužeb.

Boj s internetovou anonymitou

Signály.cz přišly na možný způsob, jak se vypořádat s anonymitou na internetu- funguje tu princip takzvané autorizace, která umožňuje registrovaným uživatelům, aby nechali ověřit, že za zvoleným nickem je opravdu reálná osoba, která má v profilu uvedené správné jméno, věk a reálnou fotku. V současné době je z téměř 3000 uživatelů 1000 autorizovaných.

Nebezpečí pro signály.cz

Podobné servery bývají často napadány organizovanými skupinami, které mají různé důvody pro to, aby web nějakým způsobem poškodily nebo zneužily k propagaci svých názorů. V současné době se signály.cz potýkají s jistou skupinou uživatelů, která se nevybíravým, a často vulgárním způsobem, snaží rozrušit diskuzní skupiny. Nejvíce to poznamenalo diskuzi o celostátním setkání mládeže, kde diskutovalo nejvíce lidí. Programátoři již ale udělali předběžná opatření a podařilo se diskuzi uvést do původních kolejí. HejTi v podobných situacích nevidí nebezpečí, které by signály.cz mohlo položit: "Daleko závažnější je to, že systém je pořád ještě z velké části nedodělaný. Vyřídili jsme několik tisíc emailů a vzkazů, které jsme dostali přímo přes signály.cz. V nich bylo spoustu nahlášených chyb, nápadů, ale i poděkování za celou službu. Nezbývá teď nic jiného než na všem tvrdě makat, abychom uživatele nezklamali."